mandag 8. februar 2010

Holbergs komiske sensur!


Ludvig Holberg var en norskfødt forfatter og historiker som kom til verden 3 desember 1684. Holberg var preget av humanismen, opplysningstiden og barokken. Han var filosof og historiker, men det er hans skjønnlitterære forfatterskap som har gjort han mest kjent. Han brukte mye komikk i tekstene sine. Han skrev kun en roman i sitt liv, ”Niels Klims underjordiske reise” som gjorde ham berømt. Og det er denne romanen jeg skal gjøre rede for videre i teksten.

Niels Klim er nylig uteksaminert fra Universitetet i København, og vender tilbake til sin fødeby Bergen i 1664. Her begynner han å etablere seg på det feltet han har studert, nemlig naturvitenskap. Han bestemmer seg for å studere en hule på Fløyen, for å imponere de eldre vitenskapsmennene. Det er her faller han ned i den underjordiske verden og planeten Nazar. Her møter han merkelige vesener og samfunn som på mange måter ligner på mennesker i trærs skikkelse, og samfunn i vår verden. Gjennom disse skikkelsene kritiserer han samfunnsforhold og skaper debatt på en komisk måte, som var den eneste måten å gjøre det på under enevoldstidens sensur.

Kilder og bilde: Wikipedia

1 kommentar:

  1. Du skriver veldig bra, Jeanett. Du viser at du kan bruke pekere i teksten, noe som gjør det lett for leseren å fordype seg i f.eks ulike personer. Teksten er også bra delt inn i avsnitt, noe som gjør at leseren for et "pusterom" i lesingen. Bra overskrift!

    SvarSlett